2020. jún 07.

61. LemEZ kritika! - Trivium

írta: Versember
61. LemEZ kritika! - Trivium

What the Dead Men Say

whatthedeadmen.jpg2017-ben a Trivium a The Sin and the Sentence albumával megnyerte nálam az év külföldi lemezét és ezt azóta sem bántam meg. Néha magamat is meglepem. A 9. nagylemezt, a What the Dead Men Say-re ezért is elég nehéz szerep várt. Kíváncsi voltam, hogy képesek lesznek, akár csak megközelíteni az előző album sikerét vagy visszahullanak a porba és megint várhatok 3 évet a következő jó lemezig.

A floridai csapat bizony megugrotta, maximum egy kicsit a kukker hozzáért a léchez. Az új lemez olyan, mint amikor látsz egy tökéletes csokitortát a szakácskönyvben és te minden részletet lekövetsz és tényleg mindent úgy csinálsz, ahogy le van írva, még a kötényed is olyan, mint a képen. Az eredmény pedig: a tökéletes torta. A lemez minden elemét ismerjük, mint a sütésnél a cukrot, lisztet, kakaót mégsem tud mindenki jó tortát sütni. De a Trivium elég jól szakácskodott és annyira jól összekeverték a hozzávalókat, hogy kisütött egy olyan lemezt, ami a maga nemében tökéletes lett.

Mivel az egész album jó lett, ezért ez a dal nem lehet kivétel. Logika.

Hihetetlenül energikus és élvezetes a rengeteg dobtéma benne. Alex Bentről nem véletlenül vannak youtube videók. A géppuska nem szól úgy, mint a 4 végtagja, ahogy száguldozik a cájgokon. A témák nem egyediek, de élvezetes, dallamos, elég kemény. Kb. mindenféle metalcore rajongóra lőnek ezzel a készítménnyel. Talán egyedül azokra nem, akik valami újat akartak. Tény, hogy semmi meglepő nincs benne, mint egy lecsós csokitortában. De ez a csokitorta, A CSOKITORTA. Komolyan mondom jó lett. Szemét módon, egyedül azért nem kap 10-est, mert a The Sin and the Sentence véleményem szerint egy fél hajszállal még így is jobb lett.

Egyébként ez az első lemez, ahol Matt Heafy hangja annyira hasonlít M. Shadows hangjára, hogy az valami félelmetes. Csak én vettem észre?

Csak hallgassátok!

A borító az előzőnél is sokkal érdekesebb lett és egyben nagyon letisztult is. Már-már félelmetesen élethű és hátborzongató. Nem tudom pontosan milyen egy emberi szív (hála az égnek!), de pont így képzelném el. A füst effekt, amit pedig rátettek szintén profi munkának tűnik. Már csak az a kérdés, hogy egy láncdohányos szíve ez vagy Hannibal Lecter akasztotta a kolbászok mellé a kampóra?!

Kinek ajánlanám: minden mainstream metalcore rajongónak! 
Mihez ajánlom: idegesítő szomszédokhoz, max. hangerőn panellakásokban!
Milyen állapot kell a meghallgatásához: képes felpörgetni, rengeteg erő van benne!
Koncertre érdemes elmenni: ezt mindenképpen hallani kell élőben is!

Lemez: 10/9
Borító: 10/10

Szólj hozzá

lemezkritika kritika metál beszámoló lemez album metal 2020 metalcore lemezbemutató trivium koncertez lemezez What the Dead Men Say