2020. feb 24.

53. LemEZ kritika! - Kvelertak

írta: Versember
53. LemEZ kritika! - Kvelertak

Splid

splid.jpgBagoly mondja Kvelertak! Befutott vagy inkább berepült a 4. Kvelertak album, ami felüdülés volt számomra. Egyetlen albumukat sem ismertem eddig csak pár dal csapdosta szárnyaival a fülemet. Mivel szinte megkerülhetetlen zenekar lett az évek során a norvég csapat, ezt igazolja, hogy 2017-ben a Metallica előzenekaraként is helyet kaptak, ezért is döntöttem úgy, hogy a Splid-et nem hagyom ki és belehallgatok a norvég metal-punk turmixba! Fenékig!

Mondanom sem kell a norvég punk, azért nem annyira híres, mint az angol vonal, általában az északi népekre jellemző nagyon sötét, nagyon mély, nagyon mindenkit el fog vinni a sátán típusú zenék, ők ebben erősek és ez így is van jól. Ha bárányt akarok áldozni itthon, nem Elton John-t fogom betenni a biztos! De mit is tud a sötét metál és a punk keveredése, amit még szeretni is lehet? Tulajdonképpen egy olyan kombinációt, amit úgy lehet hallgatni, hogy pont amikor már a nagyon heavy metalt nem akarod hallgatni, akkor jön a punkos rész és fordítva. Az egyensúly tökéletesen lett megkomponálva!

4:02-től történik valami és jön a Slayer-hatás!

Ez nagyjából igaz mindegyik számra, sőt az egész albumot tekintva, közelebb van néha-néha már az egykor német tini rockot játszó Tokio Hotel stílusához. Ez most tudom nagyon durva összehasonlítás, de a norvég és a német nyelv, még össze is cseng időnként. (Nálam.) Na nem annyira rossz a helyzet, mert ettől függetlenül ez nem gyereknek való vidék. A bagoly szeretgető zenekarnak van olyan dalrészlete is, ami viszont sokkal közelebb áll a Slayer-hez, mint bármi máshoz. Ebből is azért jól látszik, hogy nem eszik forrón az Uhut!

 Nagyon jóféle lett!

Ha arról kellene írnom, hogy ki hallgassa meg ezt az albumot, akkor azt mondom, hogy ne a klasszikus metált hallgatók, mert nekik ez olyan lenne, mintha bugyli bicskával mennének bivalyra, akik meg a lazább rockot kedvelik, úgy sem fogják az előbb emlegetet Slayer-es gitár szólót megkedvelni, még egy korsó arany vikinggel sem! Leginkább a már rajongók és a kísérletezni vágyóknak fog tetszeni ez az album.

Az eleje alapján lehetne egy bármilyen magyar alter zenekar dala is!

Az albumborítón viszik tovább a szárnyas fejvadászt vonalat, ez azért furcsa mert sokkal értelmesebb lett a kinézete, mint  amilyen maga az album. Bár van benne egy owltrip, ami azért a józan észt simán lerúgja magáról, de így is messze áll attól, amit nekem a lemez hozott magával. 

Lemez: 10/8
Borító: 10/7

 

Szólj hozzá

lemezkritika kritika punk metál lemez metal norvég slayer lemezbemutató kvelertak koncertez lemezez splid