2019. aug 23.

42. LemEZ kritika! - Slipknot

írta: Versember
42. LemEZ kritika! - Slipknot

We Are Not Your Kind

we_are_not_your_kind.jpgA Slipknot szinte mindig a kőkemény, brutális és a populáris metál közé szorította be magát. Egyik arcukkal az érzelgős és jól énekelhető refréneket dalolják, a másikkal pedig a beteges, gyors, hörgős számokkal pedig az egyáltalán nem családbarát címre hajtanak. Az eddigi albumaik többnyire vagy ez vagy az volt. A Slipknot (1999) és az Iowa (2001) a dühös, a Vol. 3 (2004) és az All Hope Is Gone (2008) a lágyabb, az .5: The Gray Chapter (2014) a közepesen kemény vonalat hozta és most kijött 5 év után a We Are Not Your Kind, ami pedig ezt az 5 albumot olvasztja magába.

Kezdjük azzal, hogy az összes albumuk profi maszkos munka és nem adtak ki muszájból lemezt és ez azt eredményezte, hogy a saját skáláikon belül húzták magukat feszesebbre vagy lazábbra, de sosem lépték át a hülyeség és a próbálkozás határait, mint pl. amit a Korn a Skrillexel véghez vitt. Amit kiadtak, annak mindig megvolt a maga története, pl. az Iowa, ahonnan a zenekar származik és inspirálta őket vagy a maga érzelmi vonala, pl. Paul Gray tragikus halála. A mostani lemez pedig egyszerűen azért tudott elkészülni - saját állításuk szerint -, mert megszűntek a zenekaron belüli konfliktusok. A tagok jövése, menése egy tisztulási folyamat volt a zenekarban és így utólag már azt is el tudom fogadni, hogy egy Joey Jordison is ennek az áldozata lett.

Egyik kedvenc ez is!

Az album jellegzetessége, hogy az igazán jó Slipknot-os pl. Birth of the Cruel szerű dalok mellett, ott vannak az igazán könnyedek is, Unsainted vagy a Nero Forte, de van benne egy Spiders, ami stílusban nem éppen ezeké a csávóké, mégis rohadtul érdekes. Záró számnak a Solway Firth-t berakni, pedig egyértelműen arra utal, hogy van egy jó értelemben elvont arcuk (is). Az átkötő dalokat a Slipknot jobban használja, mint sok más zenekarok, ők eszköznek használják ezeket a rövid "dalokat", nem csak idő kitöltésnek. A 63:27 percre azért került fel egy-két gyengébb dal, szerintem ezt nem tagadom le, mert az olvasóim ennél ravaszabbak, hogy ezt ne szúrnák ki.

Ez egy picit új, de tetszikelem.

Az idei VOLT fesztiválos fellépés után, újra Magyarországra jönnek ezzel a lemez turnéval és nem gondolom, hogy nem leszek ott. Szinte megható volt Sopronban, hogy mennyire egy családnak gondolja Corey a Slipknot-ot a rajongóival (velem is!) és ha csak a show része volt ez az egész, még akkor is azt mondom, hogy átjött.

Szóval egyértelmű, hogy 9 levágott malacfejet adok nekik a tízből!

A lemezborító sem maradt le nagyon a lemeztől. Az ötlet tovább jutott a kivitelezést érzem hiányosnak. Kicsit elkapkodott lett, ha lehet erről beszélni egy 5 éve készülő lemeznél.

Lemez: 10/9
Lemez borító: 10/8

Szólj hozzá

blog zene lemezkritika kritika rock metál lemez slipknot metal lemezbemutató koncertez lemezez we are not your kind