2020. feb 08.

6. EZ nem AZ!

írta: Versember
6. EZ nem AZ!

Hogyan veszítsünk el egy fesztiválozót 15 év alatt?

cyim1.jpgA VOLT fesztivál legnagyobb igyekezetére sem tudta elhitetni velem, hogy érdekli a saját rendezvénye, amit Sopron környékén szokott megrendezni. Az egykor szebb napokat vagy inkább nevesebb előadókat felvonultató esemény teljesen komolytalanná vált a szememben. Eljutottunk oda, hogy egyetlen valódi sztárra építi az egészet és e mellé kellene asszisztálnom. A VOLT idei felhozatalának kielemzése, pár mondatban.

Mondanom sem kell, hogy a fesztivál rendezői telibe szarják azt, amit itt írni fogok és nem azért, mert azt se tudják ki vagyok nincs igazam, hanem mert így is teltház lesz és kiisszák majd a pultokat a fesztivállatok. Én is tudom, hogy már nem a fellépőkkel csábítják a népet, hanem az eddigi évekre és a hangulatra alapoznak. De ha már annyi pénzt otthagytam a 15 év alatt, amiből lassan már egy házat fel lehet építeni, akkor valahol elvárnám, hogy kapjak is érte valamit. Vegyünk sorra pár előadót, kezdjük a NAGY névvel.

Lenny Kravitz. Első pillantásra úgy tűnt, hogy ez egy nagy dolog, hogy eljön hozzánk a félisten legenda, akinek annyi jelölése van meg díja, mint az összes többi fellépőnek összesen sem. Aztán 16,67 másodperc gugli után rátaláltam, hogy 2018-ban az Arénába már fellépett. Hát ennyit arról, hogy idehoztak a szervezők egy érinthetetlen nagyágyút. De nem vagyok telhetetlen, Lenny-t megnézném ez nem is kérdés.

iron_maiden.jpg

Az Iron Maiden produkálta ezt a tömeget...

Következő fellépőnk a visszatérő My Chemial Romance. Első olvasatra ez sem tűnt akárminek, robbant a bombahír, hogy újra fellépnek és máris ide jönnek? Ez nem lehet igaz? Ez egy álom - gondolhatnánk. De megint csak csalódni kell, egyrészt nem miattunk jönnek, csak éppen erre járnak, de ami szerintem sokkal gázabb, hogy akkor sem voltak sokáig híresek, amikor egyébként azok voltak. Azok voltak? Valaki tud mondani a Welcome to The Black Parade mellett még egy dalt, amit ismer is? Az emo korszak idején, ők is egyek voltak a sok közül, de most emo-st sem találni (bár ki keresi egyáltalán őket?), nemhogy MCR rajongót. Inkább a retro partin lenne a helyük, DJ Bobo mellett.

Bring Me the Horizon. Az egyébként egykor szebb időket megélt zenekar új lemezével fog jönni, amire az kíváncsi csak, aki egy mazochista, beteg állat. Nincs több kérdésem.

voltlogo2.jpg

Ez csak 6 éve volt, de még ez is ezerszer jobb felhozatal, mint az idei! (Nem mellesleg itt találkoztam a feleségemmel is :) )

The Offspring. A zenekar 8 azaz NYOLC éve adott ki utoljára lemezt és annyiszor volt már a VOLT-on, hogy Ákos is megirigyelné. Megint csak a futottak még kategória, akiket bár szeretünk, nem akkor jönnek, amikor a csúcson vannak. Amikor 2008-ban felléptek, az új lemezükkel jöttek és arra azt mondom, hogy szép munka, de 2020-ban hol számítanak ők húzó névnek?

Ha kitekintünk kikért kell még rajongani, a Passenger, ami véleményem szerint inkább a Sziget-es vonalba férne be, a The Pretty Reckless a lötyögős rockot hozza el, bár sosem hallottam őrjöngő tömegekről, ha róluk volt szó. Itt van még Marshmello, akiről mondjuk nem tudok semmit mondani, névről hallottam már ezerszer, tudom, hogy 3 albumot adott ki, Joytime (2016), Joytime II (2018) és Joytime III (2019) címen... de nem vagyok elég bátor és elektronikus zenében jártas, hogy elmondjam mekkora név ő. Simán szubjektív füllel: egyszerű laptopdídzséYungblud biztos nagyon híres (megnéztem a nézettségi számait!), számomra csupán egy feldolgozhatatlanul gyenge produkció - nyilván a fiatal közeget szeretnék velük bevonzani, nem annyira az én öreg 32 éves fejemet. A "nagy" nevekből ki is fogytunk elég hamar és most jön még csak a java.

A MAGYAR ZENEKAROK, akiket úgy harangoztak be, hogy még itt van újabb 50 név bazdmeg és mindenki csapkodja a seggét a földhöz örömében. Értem. Ez az 50 név pontosan ugyanaz, akiket 15 éve mindig megtalálunk és egyébként bármikor, bárhol láthatunk az év közben. Ami pedig nagyon durva még, de sajnos a nagy nevek és a magyar zenekarok 50 árnyalatának aránya magával hozza: NAGYSZÍNPAD BEOSZTÁS. Figyeljetek, nem mondok semmit, csak bevágom ide a képeket. Nyugodtan sírjatok.

volt.PNG

volt2.PNG

Pontosan tudom, hogy idehozni egy nagy nevet nem kis feladat, hát még sokat. Éppen nem baj, ha errefelé turnézik a kiszemelt áldozat, ha mondjuk új albumot dobott a piacra és akkor még nem számoltunk azzal, hogy nem meri átlépni az osztrák határt és fél az itt élő vadaktól, vagy a kormány politikájától, esetleg nincs az a pénz még a jól megtömött szervezők zsebében sem, amivel lehetne motiválni a színpadra való felkúszásra. Ezek ellenére mégis azt gondolom, hogy ez a külföldi névsor méltatlan a fesztiválhoz és a fesztiválozókhoz is, illetve ne kelljen örülnöm annak, hogy Majka idén is fellép. Ezzel zárom a sorokat, idén nem megyek az biztos, így megszakad egy elég komoly, 15 éves sorozat.

Szólj hozzá

blog koncert sopron szánalmas volt my chemical romance volt fesztivál offspring lenny kravitz fellépők eznemaz bring me the horizon the pretty reckless VOLT koncertez volt2020 marshmello