2020. feb 01.

16. MindEZ egyben! - #kiborulási

írta: Versember
16. MindEZ egyben! - #kiborulási

woman-dropped-fail-failure.jpgA lázadás, kiakadás, tombolás zenével kombinálva különös érzést indít el az emberben. A szobában vagy buszon esetleg villamoson hallgatva az ilyen kifejezetten erre írt kiakadós zenéket, felhúzza bennünk a belső rugókat és tombolhatnékunk támad. Kevesen tudják, de már a francia forradalomban a francia forradalmárok a La Marseillaise-t diszkman-en hallgatták és úgy estek neki a Bastille-nak. Vagy még korábbra visszamenve, Koppány sem akárhogy esett neki István királyunkak, vagyis Vajknak. A pogány seregek a Véres kardot hoztamot fütyörészték szájukkal és bár szörnyű halált haltak, legalább megpróbálták. A következő dalokkal is simán el lehetne indítani egy lázadást vagy legalább is egy lázadácskát.

Induljunk ki magyar honból, ha már az előző példánk is magyar gyökerű volt. Az első a Depresszió elsők között befutott dala a Nem akarok elszakadni, ami erőteljesen nem a masszív rock zenét kedvelők listájának dobogósa, de arra tökéletes volt, hogy leadja a létező minden sugárzásra képes rádió, abban az időben. Legalább is, ha akarta. A témához annyiban kapcsolódik, hogy itt még a lázadás legsikeresebb műfaja, az otthon zárt falak között ugráló, tomboló tinédzsert látjuk. Lesz ez ennél jobb is, higgyétek el.

Depresszió zenekar, abszolút nem depressziós száma!

Egy igazi klasszikus következik méghozzá a Puddle Of Mudd She Hates Me-je, ami nem csak a 2000-es évek elején volt minden rock buli alapkelléke. Le merem fogadni, hogy most is egy Lithium Night-os éjszakán lepörgeti a DJ. Akár többször is. Itt már közelebb járunk a hétköznapi ember tipikus kirohanásához. Idegebeteg emberek mindenhol, gyorskajáldában, iskolában, foci pályán, mert ugye shehatesme. A dal bármelyik amerikai tinifilmben megállná a helyét. Ilyene egy jól sikerült dal, amit ráadásul nehéz megunni és ez bizony nagy szó.

Visszerepünk a gyerekkorba!

Újra hazai vizekre lapátolva, jöjjön a TCS Adjon az Égje. Nagyon hasonló a menete a videónak a Puddle Of Mudd-éhoz, viszont az érzés itt nem egy szerelemre összpontosul, hanem úgy nagyjából mindenre. Tulajdonképpen az élet elleni fájdalom az egész, magyaros csomagolásban. Érdekes, hogy a dal 2003-ban jelent meg, a She Hates Me pedig 2002-ben. Nem tudom mi volt a levegőben akkoriban, de a feszkó pattanásig volt feszülve!

Középsikolás lehettem, amikor imádkoztam az éghez!

A Staind 2001-ben megírt dala újra egy magán, mondhatni mini lázadásról szól. A srác nagyon szenved belülről és ezt jól meg is mondja a szüleinek, persze valójában csak a fejében ilyen kurva menőn képzeli el, ez hogyan is nézne ki, ha tényleg megmondaná a magáét. Valójában persze elnyomja az érzéseit és inkább belülről megpukkad. Miután rájön, hogy senki le se szarja és egyedül van a bajával, elmegy és megnézi a Staind-et, ahogy a For you-t énekli. Hát ez kb. ennyi, nem véletlenül nem ismerik sokan ezt a dalt.

Tegye fel a kezét, aki rajtam kívül ismerte még?

Újra 2003-at írunk és az akkor irtó menő Blink-182 kb. a csúcsán lehetett, mi sem bizonyítja jobban, hogy 55 millión látták ezt a lázadást, ami az iskolát nemes egyszerűséggel a börtönnel azonosítja. A szegény amerikai diákok azonban legyőzik a bezártságot, az elnyomókat és kitörnek a szabadba, hogy végre együtt lehessenek életük szerelmével, ami egyébként valószínűleg egy nyári kaland volt és csak túlbuzgott bennük a tinédzser lámúr. Nagyon klisés, de hát ilyeneket szerettünk akkor.

...és mai napig koncertEZnek!

Csupán egy évvel később, de egyébként az internet szerint 2003-ban felvett Duality, egyrészt az egyik legsikeresebb Slipknot dal (248.994.337 megtekintés!) másrészt viszont nem véletlenül, hiszen a videó sem lett látványilag gyenge. A klausztrofóbiásoknak nem ajánlom, mert az 1 m2-re eső izzadt férfi testek száma több, mint sok. Hangyányit túllépi a belülről marcangoló ember megtestesítését a reakciójuk. Ha pontosítani szeretnék a rajongók vagy maggots-ok szétkapják a házat, értsd és lásd szó szerint.

Amikor kemény is tudsz maradni, meg azért egy kicsi kickass is vagy!

Nagyon úgy tűnik, hogy 2000 és 2004 között mindenki ideges volt és ez látványosan megjelent a zenében is. A rossz hírem, hogy azok az emberek felnőttek már és köztünk járnak. A jó hírem, ha abban az időben tini voltál, sok jó zenét hallgattál!

Szólj hozzá

videó depresszió slipknot minden tankcsapda gyűjtemény staind puddle of mudd blink-182 mindez egyben