2019. aug 14.

Tool - Fear Inoculum

írta: Versember
Tool - Fear Inoculum

Huszonnegyedszerre

tool-fear-inoculum.jpg13 év után azt mondjuk, hogy unalmas a Fear Inoculum? Semmi katarzist nem kapunk, nem dobjuk el azonnal az agyunk és nem vágjuk földhöz magunkat? Nem osztjuk meg rögtön mindenkivel, mert gáznak érezzük, hogy csupán ennyire tellett? Túl sokáig húzták és az elvárások összenyomták a zenekart, minket meg itt hagytak a földön félre húzott szájjal? Lehet a Tool nem is olyan jó, mint az emlékeinkben éltek? A kérdések magában hordozzák a válaszokat? Talán lejjebb kiderül.

Aki rögtön olyasvalamit várt a Tool-tól, amin szétmegy az agya, mint egy kisfiú ujja alatt szétpukkanó buborékfólia, az szerintem nem gondolta végig, hogy miért is szereti valójában a Tool-t. A feltett - kizárólag költői - kérdések egytől-egyig igaz lenne, minden olyan zenekarra, ami nem a Tool. Ne felejtsük el, hogy ez a zenekar nem a gyors sikerre vágyik, nem is ebben a világban élnek. Egyáltalán nem véletlen az, hogy a rajongóik is (köztük jómagam) 13 év után nemhogy elfogytak volna, hanem évről évre kitartóan reménykedtek és vártak, mint kisnyugdíjasok a 13. havira. Persze az elvárás és a kielégületlenség foka, már űrbéli magasságokat vert, de azt tudtuk már az első hiábavaló 6 év után is, hogy ez nem lesz könnyű szülés.

Az új dal hivatalos megjelenésének dátuma nem csoda hát, hogy mindenképpen egy kisebbféle szívritmus zavart okozott a tooltáborban. Ismerős dallamok csengenek fel a Fear Inoculum-ban ez tény és nem gondolom, hogy ebben ne lenne egyetértés. Ám az, hogy ez unalmas lenne (ahogy olvastam egyes semmirekellő oldalakon) vagy, hogy kell a katarzis egy igazi Tool számban, azzal vitatkoznék. Elsőre én is hiányoltam, de aztán elkezdett észrevétlenül feleslegessé válni, ami nincs is benne. Újra és újra és újra hallgatom ezt a 10 perces csodálatot és úgy érzem, mintha mindig egy kicsivel többet adna magából. Pont az a szépsége, hogy mintha már hallottam volna, de rá kell döbbennem, hogy nem. Sőt újszerűbb, mint a 10,000 Days (2006).

#hallgatási

Volt egy barátom, aki pont az utolsó 10,000 Days-t utálta  kezdetektől, mondván ez nem az a Tool, amit ő megismert. Ugye régen minden Tool volt. Majd évekkel később azt mondta, hogy végre megértette az albumot és most már az egyik kedvence lett! *MAGIC* Tehát egyáltalán nem gondolom, hogy a Fear Inoculum egy unalmas vagy már hallott dal lenne. Egy igazán erős alap és lehet nem véletlen, hogy ez lett a lemez névadó dala is. Sokkal több van benne, mint amit elsőre hallunk. Most hallgatom huszonnegyedszerre és neki fogok állni újra.

Szólj hozzá

#kritika #zene #tool #fear inoculum #koncertez #dal elemzés #tool 2019