2016. sze 04.

4. MindEZ egyben! - Fuss Forrest!

írta: Versember
4. MindEZ egyben! - Fuss Forrest!

forrest.jpgA zene és a futás kéz a kézben járnak. Már az ókorban is a stadion körül úgy futottak a görög olimpikonok, hogy közben kedvenc zenéjüket fülükbe ledugva hallgatták. Egy csata is sokkal mókásabban telik, ha közben nem a sok jajveszékelés és kiáltások közepette kell végigkaszabolni az ellenséget. Sajnos azokból a korokból nem maradtak fenn videók, mert a szervereket ellopták, de a 2000-es évek utánról már tudok pár igen jó koncepciót megmutatni.

Az első darab Nemjuci kifejezetten futáshoz tökéletes darabja. Ennek megfelelően nem is túl bonyolult, de annál cukibb a Runaway videója. Kutyával párosított futás a réten a ki tudja hova. Általában ez a leggyakoribb befejezés ezekben a videókban, így kifejezve talán azt, hogy mi emberek mindig csak sietünk valahova és közben nem figyelünk senkire és semmire és a végén rájövünk, hogy teljesen értelmetlen volt az egész. Amikor a kutyák elkezdtek sokszorozódni, kicsit megijedtem, hogy egy cyriak mű lesz!

Nem kisebb klasszikus a Prodigy dala, a Voodoo People. Egy remek videó is készült a Remix változatához. Persze elég beteg a téma, miszerint bekötött szemmel rohangálnak emberek a városon át, olykor autók között és mások (talán) arra fogadnak, hogy közülük ki fog célba érni. Ha pedig nem lenne elég a város ezernyi csapdája, Flint rátesz egy lapáttal és Joker módra még mesterségesen is nehezíti a futók gondját-baját. De ettől még a futás egészséges, csak nem ez a fajtája!

A futást újra más szemszögből megközelítve, talán kicsit kakukktojásként helyezem el a videógyűjtemény fészkében, de a visszavonult Replika Mindent akarok utcagyereke is sokat rohangál ide-oda. Az már egy másik dolog, hogy mindig valaki vagy valami elől...

Szintén magyar előadótól, ráadásul egy igazán szerethető bandától az Óriástól mutatom a következőt. A Helyet tudni is egy ilyen valami (saját magunk?) ellen menekülős videó. A panelházak között Egyedi Péter (frontember) csak fut és fut, mint Forrest Gump míg ki nem ér a paneldzsungelből és a szabadba nem jut. Végül megáll, mert ahogy a dal is mondja "tudja a helyét". Fussatok ti is, mert Péter is megtalálta a kérdésére a választ!

Szólj hozzá

blog videó óriás videók replika prodigy nemjuci koncertez mindez egyben