2016. jan 26.

4. LemEZ kritika! - Ignite

írta: Versember
4. LemEZ kritika! - Ignite

A War Against You

ignite_war_against_you.jpgAz Ignite 10 év után adott ki újra albumot és pont annyira lett új és izgalmas, mint amennyire új és izgalmas tudott lenni a Showder-klub, miután az RTL Klubtól a közmédia valamelyik csatornájára telepedett át. Ettől függetlenül szeretjük Fábryt? Persze...illetve inkább azt szeretjük, amit régen csinált és mivel azt ugyanúgy csinálja, ezért ragaszkodunk hozzá, mert betegek vagyunk. Tehát az új Ignite albumhoz is inkább ragaszkodunk, A War Against You -hoz!

Valahogy azt érzem, hogy a Coelho, az Ákos és a Quimby után érik az Ignite random generator is. Nincs az a merevlemez, amit ne lehetne végtelen mennyiségű, rettentően hasonló ignájtos számmal megtelíteni.
A Begin Again-nel kezdődik az album, aminek az eleje Téglás Zoli és Freddie Mercury közös vokálozása, majd elindul az ignájtolás, ami az összes megszokott sablont felvonultatja. Lehetne belemagyarázni, hogy ez most nem olyan, mint akkor és ez most lendületesebb meg olyan érettebb, meg nagyon kellett már, hogy legyen egy új album...ezek azoban csak részigazságok. Mert a This Is War jobban tetszik, mint a többi dal, pedig szintén nem vonultat fel, semmi különlegeset. A lendület valóban megvan és ha valami lazát akarsz hallgatni, akkor bármikor előkaphatod ezt, szóval semmiképpen sem rossz a lemez. De szükség volt új lemezre? ...ezt a kérdést inkább nyitva hagyom.

Nem tudom miért, de ez működik.

A Falu már jóval a lemez kiadása előtt bejárta Tolnát Baranyát, nem kis sikert okozva. Zoli szereti a magyar vérvonalat megmutatni (itt) lemezen és koncerten egyaránt. Csak az a gond, hogy a koncerteken renszeresen a hazafit akarja játszani, aki megmenti a magyar nyugdíjakat és a gonosz cégektől Veresegyházát! Többször inkább hasonlít egy parlamenti felszólaláshoz a számok közötti átvezető, mint egy szimpla "a következő szám címe" felkonfhoz. Nagyon szép dolog, hogy egy világszinten ismert zenekar egy tagja a gyökereit lobogtatja és büszke rá. (Lásd System Of a Down.) De, amikor egy koncerten a magyar belpolitikáról össze-vissza magyarázó frontember olyan dolgokról beszél, amiről látszik, hogy halvány fogalma sincs, akkor mindenki inkább belemarkolna az arcába.

Dis iz Falu.

Ettől függetlenül a tavaly előtti Barba Negra-ban adott koncert jól sikerült és nem tudom már hány ingyen pálinkát osztott szét a zenekar, ami egy rettentő szimpatikus gesztus volt és kissé ellensúlyozta a felesleges beszédet. Most januárban pedig újra dupla koncertet adnak, szintén a Barba Negrában és valószínűleg megint teltház lesz. Bízom benne, hogy most elmarad a politizálás minden formája (nem fog!) és simán csapnak egy jó bulit, amiért az ember valójában elmegy.

Foglaljuk össze röviden: Ha nem hallgatjátok meg a lemezt, hanem előveszitek (szinte) akármelyik másik lemezüket, akkor elismerően bólogathattok, hogy az Ignite még mindig jó. Ha meghallgatjátok A War Against You-t, akkor pedig elismerően bólogathattok, hogy az Ignite még mindig jó. Örülök, hogy segíthettem!

Én nagyon akartam egy jó lemezborítót látni és nem hittem a szememnek, amikor megláttam. Tényleg ennyire leszarták ezt a borítós dolgot? Vagy én tudok valamit rosszul? Értékelhetetlen.

Lemez: 10/5
Borító: 10/1

Szólj hozzá

zene lemezkritika kritika punk ignite barba negra koncertez a war against you