2018. sze 09.

14. MindEZ egyben! - Prison song

írta: Versember
14. MindEZ egyben! - Prison song

130507-prison-cassette-illo-640x426.jpgAzt gondoltam, amikor nekiláttam ennek a posztnak, hogy temérdek videót fogok majd összeszedni és a bőség zavarával fogok küszködni, hiszen a börtöntéma egy kiváló téma mert egyszerre: szomorú, romantikus, vad, drámai és reményvesztett. De őszintén szólva igencsak nehézkes volt a keresgélés. Úgy tűnik mégsem annyira jó téma hiába készült egy igen felkapott sorozat is. Viszont úgy voltam vele, hogy egyik másik videó miatt meg nem akartam annyiban hagyni és kihagyni. 

Az első videó Elvis Jailhouse Rock dala, amit maga a Király énekelt és koreografált meg, sőt ugyanilyen név alatt futó filmjében pedig ő játszotta a főszerepet is, 1957-ben. Pofon egyszerű videó, minimalista, színpadra illő inkább, de kétségtelenül a dal azóta is az egyik legismertebb szerzeménye. A videó egyes elemeit egyébként Eminem is beemelte a We Made You  dalába, nem feltétlenül a Király előtt tisztelegve (sőt).

Az a mozgás is védjegy lett!

Egy nagyot ugorva 2006-ba, Gwen Stefani és Akon közös dala a The Sweet Escape-ben találjuk magunkat. Akon pont úgy kellett ebbe a dalba is, mint bármelyik dalba, ahol nem csinál semmit. Jelen állás szerint egy nyikorgó ajtót utánoz.
Persze nehéz lett volna felhúzni ezt a rém primitív pop dalt, ahol láthatjuk a Harajuku Girls-öket is, vagyis Stefani háttértáncosait. A Harajuku egyébként egyfajta stílusirányzat is, amit Gwen divatkellékekre konvertált át és persze pénzt csinált belőle. Annyira bekebelezte félig-meddig saját márkája, hogy amikor gyermeket várt gyerekruha kollekciót is kiadott ezen név alatt, hát nem kedves?!

 Rettenetesen üres lett, akár a dal.

Őszinte pillanatok következnek. Michael Jackson videóját nem láttam még és csak most, amikor keresgéltem még tartalmat, hogy ne alázzam meg magam találtam rá erre. Állítólag ez az egyetlen dala, amihez két videó is készült. Az eredeti 1996-ban készült Brazíliában, ami körül már a megjelenése előtt nagy viták voltak, bár akkor csak a szövege miatt. Ám a forgatási helyszín, ami egy nyomornegyed volt, nem volt a helyiek tetszésének megfelelő, ugyanis attól tartottak, hogy így kerülnek bele majd a világ tudatába. Ennek ellenére elkészült, sőt a börtön verziója is. Időpontot nem találtam róla, hogy ugyanakkor készült volna e vagy később, mint elődje. Mindegyik a maga nemében elég megosztó lett, olyan Jackson-os.

M.J. minden videója jól kigondolt, ez sem lett kevésbé rossz!

Ahogy haladunk egyre keményedik a vonal - szokásomhoz híven. Bár még mindig a lazább, de már rock-osabb, illetve punkosabb vonalat nyaldossuk, a Blink-182 dalával 
Végtelenül sablonos amerikai punk-rock dal. Szégyen vagy nem, ez is valahol a gyerekkoromhoz tartozik, igaz 2003-at írunk, ahol már legénytoll pelyhedzett államon. Volt időszak, amikor azt gondoltam ez a rock zene, ez igen!
Iskolások lázadásról szól egy börtönben, gondolom egyfajta metafora lehet börtön és az iskola között. A dalszöveg meg inkább egy félromantikus, szexre éhes kamasz gondolatai. Fogjuk rá, hogy nagyjából megfejtettem a srácok gondolatait. 

Abban az időben nem egy hasonló dal készült!

Az egyik legpopulárisabb Metallica dal lehet a tudjuk melyik mellett. Nem mondjuk ki a nevét a ... huh majdnem beírtam a Youtube keresőbe.
Érdekes, hogy a St. Anger is 2003-ban jött ki, mégsem mondhatom, hogy rongyosra hallgattam akkor a Metallica-t. Mindenki Ulrich fazékhangú pergőjéről beszélt pedig ha a másik oldalról nézzük (hallgatjuk) pont ettől lett egyedi. Nem tudnám másként már elképzelni. Erre a videóra visszagondolva egyébként az jut eszembe, hogy a Repentless lágyított verziója. Tehát essünk is neki a vérnek és fájdalomnak!

Ha azt gondoltad ez durva, görgess tovább!

A Slayer 2015-ben adta ki utolsó lemezét, Repentless név alatt. A névadó dala és videója az igazi mészárlás. Nem sokat lehet ezen szépíteni, mindent megtesznek, hogy a megnézése után álmatlan éjszakánk legyen. Biztosan állíthatom, hogy a legtöbb B kategóriás horror filmnél is színvonalasabb és brutálisabb ez a videó. A börtönlázadás témáját itt telibe szarják a srácok és két rab összetűzését láthatjuk fővonalban. Minden van, amit nem szívesen nézünk végig normális lelki háttérrel: elvágott nyak premierbe, súlyzóval mellbe dobás, levágott fej. Pláne úgy megdöbbentő ez, hogy a zenekar frontembere Tom Araya, már 57 éves!
Sajnos ők is beadták a felmondó levelet és visszavonulót fújnak!

Öreg rocker, nem vén rocker!

Igazi kakukktojás és bár a videó nem éppen a börtönt idézi, főleg mert nem videó, szövegileg mégis a leghíresebb prison song.

Miért nem készült ebből videó?

 

Szólj hozzá

videó gwen stefani börtön michael jackson videók metallica elvis slayer system of a down soad jailhouse rock blink-182 repentless koncertez mindez egyben st anger prison song sweet escape feeling this they dont care about us