2018. júl 24.

13. MindEZ egyben! - Majom

írta: Versember
13. MindEZ egyben! - Majom

20050560_1.jpgNehezen tudunk elszakadni a majom-ember kapcsolattól. Mi sem bizonyítja jobban, hogy a zenekarok is többször idézték fel videóikban, illetve foglalták dalaikba vagy éppen húzták magukra a majmot! Van, hogy semmi értelme az egész majomkodásnak, máskor viszont még valós összefüggéseket is tapasztalhatunk. Összeszedtem az általam elsőre beugró videókat határon innen és túlról!

Kezdjük a Korn Evolution dalával, mert ez ugrott be először, amikor nekiláttam a téma gyűjtésnek. Ez a dal egy szörnyű rossz lemezre készült (Untitled, 2007) és valljuk be, nem is emiatt szeretjük az együttest. De ez még így is az egyik legértelmesebb dal lett az albumról. A videó az evolúció visszafejlődését próbálja bizonyítani és a majom és az ember közötti (vagy éppen egy majom és Bush közötti) hasonlóságokat összevetni. Óriási bizonyítékokat ne várjunk, ez mégis csak egy Korn klip. (Bár készültek érdekes videók is!) Végül persze a majom a banán és a pénz közül a banánt választja, így bizonyítva, hogy nincs itt semmiféle butulás. Az egész inkább egy fajta vicc, ami a politikát, a vallást próbálja kifigurázni, nem kell komolyan venni!

Nem csak az emberi, de a Korn is hova süllyedt egykor!

A Fall Out Boy, akik a Wikipedia szerint élő zenekar - eléggé lemaradtam róluk -  és ebben az évben még lemezt is adtak ki - erről meg végképp. Na jó álljunk meg, mert ezt most sokkolt. Tegye fel a kezét, aki tudta, hogy még aktívak? Jó. De a lemezt biztos, hogy senki nem tudta. Szóval a Thnks fr th Mmrs című számukban a majmok, akik éppen a videójukat forgatnák átveszik az uralmat a zenekar tagjai fölött. A zenélést tekintve éppúgy, ahogy a barátnő elcsábításának lehetőségét. Ezen végül a srácok kiakadnak és állatok módjára szétverik a színpadot.  Talán ez lehet a csavar a történetbe, de fogalmam sincs. Nem érzek mély gondolatokat, igazából ez csak egy ötlet volt, nem tudom mire gondolt a költő miközben ezt készítette.

Ők régen menők voltak!

A Vad Fruttik Majom majom című száma (Tudom milyen, 2015) videójában minimális vizualizáció utal csak a majomra vagy valami embermajom szerű szörnyre. A szövegében annál több, de majomember legyen majomtalpán, aki kitalálja mit takar a szöveg:


Egy majomőr idelép:
- Mit akarsz vakarék?
Emberszerű az arca,
de a fejemben beszél,
a csimpánztenyér a borotvakést kihajtja.

Illetve, hogy a refrénben az a bizonyos állat az egy majom-e? Annak azt hiszem, csak Likó Marcell a megmondója.

Beengedtem egy állatot, amit megfékezni nem tudok.

Likó Marcell és az ő gondolatai!

Nem gondoltam magam sem, hogy Kelemen Kabátbantól (ez milyen mondat már) fogok idézni. De egyfelől adta magát a téma, másrészt pedig a Majomketrec videója majomtalan embertelen jó lett. Szó szerint. A mondanivaló a Korn-hoz hasonlóan itt is a butulás, felszínes lét, az ember lemajomodása/elmajmosodása lett. Zeneileg pedig olyan Kelemen Kabátos.

Tényleg jó lett az animáció!

Az eddig felsoroltak közül Ákos Majom a ketrecben című száma készült el legkorábban. 2002-ben az Új törvény lemezen jelent meg, majd Andante verzióban is kijött, és nekem ez közelebb áll a kőszívemhez. Komolyabb és mélyebb gondolatokat is ébreszt, mint az előzőek. Ákostól kevés dalt szeretek, de ez pl. pont egy olyan, amit meg tudok hallgatni.

Kár, hogy Ákosból is nagy megmondó lett!

Végül jöjjön egy minden szempontból troll zenekar. A Bloodhound Gang (akiknek az oldaluk egy webshopra mutat) a maga korának a lépfenéje. Egyszerű, fülbemászó dallama és ironikus egyben sokszor undorító videója mindenképp ide kívánkozott. Persze mondhatjátok, hogy nem is annyira undorító, amiben még lehet is néma igazság, de a zenekarnak annyi gusztustalan története van a koncertjeiről, azok körülményeiről, hogy én már csak egy nagy majomszar kupacként tudom őket kezelni. Viszont ennél majmosabb videót keresve se találhattam volna. Jó szórakozást a The Bad Touch-hoz! (Hooray for Boobies, 1999)

 Ennyi erotikus utalás talán még egy Goerge Michael számban sem szerepel!

Szólj hozzá

blog ákos majom videók gyűjtemény vad fruttik bloodhound gang korn fall out boy kelemen kabátban koncertez mindez egyben