2018. máj 15.

Az rock zene nem a sátán zenéje!

írta: Versember
Az rock zene nem a sátán zenéje!

Az AWS és az Apey remeklésének háttere

1351602650-satan.jpgTöbb esemény is felrázta a magyar rockzenei közeget! Ezért kénytelen voltam billentyűzetet ragadni, hogy leírjam magvas és magvatlan gondolataimat és megosszam veletek. Nem tudom, hogy ez egyfajta felemelkedés  és pár év múlva nem csak a finnek hallgatnak ebéd időben Dimmu Borgir-t, hanem a magyar családok is vagy inkább csak véletlenek csodálatos találkozása, de mintha most igazán jó érzés lenne rockernek lenni. Metálvillát a kézbe!

Először is az AWS Eurovíziós kijutása és ottani szereplése sokkolta a fotelben élőket. Egyfelől nem tudták mi az az AWS (nem Amazon Web Service), másfelől pedig ez a halálhörgés, siralom kinek tetszik, na meg ugye, ha valaki tudta is miről van szó, akkor meg jött az egyszerű megállapítás: ez nem is metál. Hát igen, abszolút nincs könnyű helyzetben egy olyan zenekar, akiket talán még a saját közönsége sem ismer. De ennek ellenére, láss csodát, kinyitották a közmédia kapuját és átengedték őket az egyébként gyászos magyar válogatón! Nem csak azért mondom, mert szubjektív énem ezt mondatja velem, hanem mert egy-két jobb produkció mellett, tényleg magasan kiemelkedett az AWS és a Leander Kills. (Nekik is egyébként óriási hála és gratuláció! Ha meg itt vagyunk, akkor már a Depressziónak is, akik pár évvel korábban próbálkoztak!)

Az előfutárock!

De miért lepődött meg mindenki, hogy az AWS nyert?! Széles réteg szereti ezt a zenét és szavazáson dőlt el a verseny. Nem kell összeesküvés elméleteket gyártani és főleg elképedni, hogy a rockerek is tudják használni a telefonjukat és a Zinternetet és nem csak a nyugdíjasok tudnak emelt díjas SMS-t küldeni a fotelből! Felnőtt egy generáció, ők is emberek, akiknek igényük van a rock zenére. Különben is megunták már, hogyha Marilyn Manson jön Magyarországra, még mindig valami sátáni, középkori, beteg rajongónak könyveljék el őket, ha el mernek menni a koncertjére. A zenei kultúra jóval mélyebb a gagyi tehetségkutatóknál és hakni zenészeknél. De térjünk vissza a zenekarra! 

Viszlát gagyi zene!

A napokban olvastam, hogy az NME brit zenei szaklap azt írta az AWS-ről, hogy túl komolyan vette az Eurovíziót és különben is mit akarnak egy olyan mezőnyben, ahol még mindig a királykisasszonyok vannak többségben és ha már a keményebb zenét akarják tolni, akkor inkább legyenek viccesek, mint a Lordi. Ezzel egyértelműen nem az AWS-t húzta le a szaklap, hanem beárazta a rendezvényt. Az AWS egyszerűen profin hozta azt, amihez ért, mégpedig a zenélést. Az meg mindent elárul a produkcióról, hogy a Wacken-re kaptak meghívást, ami a világ egyik legnagyobb metál fesztiválja! Ennél jobb kritikát nem is kaphattak volna!

 Subscribe után szabadon!

Örsékkel egy időben egy másik zenekar is tarolt, méghozzá még nehezebb helyzetből hozták a lehetetlent. Az Apey & the Pea, a Nagy-Szín-Pad tehetség mutatóján szerepeltek és volt pofájuk megnyerni! Egyszerűen az ő zenéjükkel (én imádom), ez szerintem eleve képtelenség volt, mint Király Linda hibátlan himnusza. Ám újra feltámadt a telekommunikációval felvértezett, eddig a sötétben élő metáltábor és egy gyomrost adott a átlag közegnek.

Nem egy laza mulatós!

Az Apey-t még azok sem szeretik, akik egyébként mondjuk a Depressziót vagy a Tankcsapdát csont nélkül beengedik a hallójáratukon. Szóval, ha nekik ez sikerült, akkor innentől már csak egy aprócska ugrás és dél időben nem a harang szólal meg, hanem a Leander Kills, ha ugye megszólal a harang...

Az AWS mellett ők is mehettek volna metálkodni!

Azért ennek a folyamatnak sok szereplője van és kicsit régebbről is vannak erősítései. még ha jelenleg nem is teljes egészében aktívak! Akik szintén jelentős darabot adtak hozzá a tortához és újra színre fognak lépni az a Subscribe. Lehet vakon szeretett együttesem (is) mondatja ezt velem, de ha valakik, akkor ők nagyon széles körben tudták a zenéjüket elfogadtatni. Pedig a legkevésbé emészthető stílust képviselték. Róluk egy hosszú posztban már kifejtettem mit tettek a magyar zenéért, azt olvassátok el! Hosszú poszt! De úgy tűnik ezt folytatni akarják, mert a zenekar újra összeállására meghirdetett 2019-es koncertre már több ezren jelentkeztek vagy érdeklődtek. Akik pedig nincsenek nagy hatással az emberekre, azok ilyet nem tudnak produkálni! Valamint a visszavonulások óta a Useme még tovább erősítette azt a vonalat, amiről most szó van!

Ez pont nem egy keménykedős dal, de mindegy!

Emellett persze még sok-sok zenekar is részese volt ezeknek a mostani eseményeknek pl. Tankcsapda, Road, Depresszió, Blind Myself és biztos vagyok benne, hogy nem említettem meg sok-sok kiváló együttest. De ezek a zenekarok és most az aktuális ünnepeltekre gondolok, nagyon jó pályára állították a közhangulatot. Maradjon ez így, nőjenek fel a rockzenészek és engedjünk teret közmédiában az igazi zenének! Meg legyen tánc metál!

Szólj hozzá

zene magyar rock metál eurovízió depresszió tankcsapda road dalfesztivál subscribe aws koncertez leander kills useme apeyandthepea