2018. már 26.

12. MindEZ egyben! - Belassulás

írta: Versember
12. MindEZ egyben! - Belassulás

maxresdefault_1.jpgA videóklipeknek is vannak típusai: van a klasszikus történetet elmesélő, az egyre divatosabb szöveges videó (legolcsóbb megoldás), a szöveges videó, de valamilyen animációval megspékelve (kicsit drágább megoldás), a promos, ami a legtöbb esetben egy fejlövéssel ér fel, annyira unalmas, a koncert turnét bemutató és/vagy a lemezfelvételt bemutató és van amikor simán belassítják a látnivalót, mert lassan valamiért minden érdekesebb vagy cukibb, lásd lajhár. Na ebből gyűjtöttem össze szigorúan öt darabot, mert az egy kerek szám.

Az első a számomra eddig alig ismert Fozzy zenekar, Painless dala. A videó nem is olyan régi és valóban arról szól, hogy lassan van az egész felvéve - semmi trükk. Hősünk vagy Pintér Tibor külföldi alteregója, sétál a kamera felé miközben körülötte mindenféle dolog történik, de annyira keményen sétál, hogy telibe szarja a világot. A filmekből ismert klisé jutott az eszembe, amikor a főszereplő teszi ugyanezt a lezáró jelenetben és mögötte autó/épület/bármi felrobban, de neki a fülcimpája sem rezdül. 

A sétáló férfi!

Fatboy Slim nagyon igényes vagy legalább is érdekes videókat kreált a kezdetek óta (ez is az, ez is, meg ez is) az amúgy is mindenki által ismert, kedvelt, imádott, unalomig játszott dalai mellé. Egy igazi klasszikus a mindent felrobbantó videója, ami szerintem még történelmet is írhatott a maga idejében. A robbanások mindig érdekesek, lassítva meg aztán pláne látványorgia az egész.  Még úgy is, hogy most egy középszerű telefonnal is jobb minőségben és talán még látványosabban is fel lehet venni ezeket, de ebből is látszik, hogy ez a videó, nem a 2000-es évek előtt születetteknek lesz újdonság. 

Klasszikusok, klasszikusa!

Kemény, mondhatni jeges vizekre evezünk, ahol a svéd Amon Amarth tökéletesre lassított skandináv western alsó osztálybeli bunyós történéseit nézhetjük meg. A Trónok harca jut folyamatosan eszembe róla (pedig semmi köze hozzá, de tényleg), mert annyira megkomponált és részletgazdag, hogy a valóságnál is valóságosabbnak látszik minden ökölcsapás. Ki van találva a történet és kap egy olyan lezárást, hogy nem lövöm le a poént. Na és persze abszolút nem mellékes az sem, hogy a zene alatta csak tovább emeli a látványt, ami így olyan, mint egy érzelmi úthenger.

Ennél keményebb már tényleg csak a vídia!

De a magyar harcos vonal a mára sajnos visszavonult (sic!) Blind Myself kaja csatás videója sem fenékig tejfel! A Diszkószám az éhezésről az egyik kedvenc videóm tőlük. Először is van értelme, mert a szöveghez alkották a látványt, másrészről tényleg érdekesre sikerült. Mondjuk ez a pornfood-nak egyfajta szüleménye, mert ki nem szereti nézni, ahogy lassítva szétfröccsen a paradicsom valakin?

Mennék abba a disco-ba, ahol ezt játsszák!

Egy kakukktojás a fesztivál kedvenc Mary Popkids és a Punnany közös dala. Nyilván mindenki látta már ezt és mindenki ismeri is, de azért most nézzétek meg úgy, ahogy én. Nincs ám a kép megállítva! Csak egy kis trükkel odamontíroztak pár olyan dolgot, ami a gravitációnak ellent mond, míg közben mindenki mereven áll vagy legalább is erősen próbálkozik. De ha jobban megnézitek, remegnek azért azok a kezek, meg a háttérben a lufit fújja a szél. Ettől függetlenül azért ez egy jól sikerült megállítós videó...de most fogadjuk el, hogy ebbe a kategóriába belefért.

Ha már úgy nézitek, ahogy írtam, sokkal viccesebb!

Szólj hozzá

videó videók fatboy slim blind myself amon amarth fozzy mary popkids koncertez mindez egyben