2016. dec 31.

Arany-EZ! 2016

írta: Versember
Arany-EZ! 2016

unnamed2.pngTavaly év végén nem lett volna értelme még egy év értékelőnek és összefoglalónak, mert túl kevés cikk volt. Bár a posztok mennyisége radikálisan azóta sem változott, még is csak 16 hónap telt el a blog indulása óta. A kritikák mellett indítottam több egyéb önálló sorozatot, (MindEZ egyben!, KoncertEz!, BekEZdés!) amit szeretnék rendszeresebbé tenni majd. De most vegyük át részletesebben mikről beszélek, nézzük hallgassuk meg, miket szültek a zenészek ezen rövid idő alatt és kik voltak a legjobbak határon innen és túl! Végül AranyEZ! átadás következik!

demonstration-767983_1280.jpgA MindEZ egyben! egy egy témára mutató videók gyűjteménye. Egész pontosan öt ilyen csokor született eddig, amik témája teljesen random módon ugrik be. Nem szoktam keresgélni a youtube-on videókat, csak amire emlékszem és ami nyomott hagyott bennem azokból szoktam szelektálni. Nekem tetszik ez és ezt biztosan folytatni fogom.

A KoncertEZ! gyakorlatilag a blog alapötlete volt. Olyan koncertekről írni, amikconcert-photography-4e.jpg tényleg valami nagyon új élményt adtak. Mindösszesen hat koncertről írtam, pedig ezeken kívül volt egy-kettő olyan, ami megért volna egy misét posztot, de ha nem azonnal írom meg az átélt eseményt, akkor sajnos hamar elkopik az a hangulat, amit akkor tudok belevinni, amikor még friss. Ezt kicsit sajnálom, viszont azt nem tudom megígérni, hogy jövő évtől záporozni fognak a beszámolók és azonnal billentyűzetet ragadok, mihelyt hazaérek a pogóból!

lemmy3218e.jpgA BekEZdés! egy múlt idéző akar lenni, visszavonult, eltűnt zenekarokról, amik nagy hatással voltak rám, ezért ez egy teljesen szubjektív és nagyobb lélegzetvételű iromány. Ez a legfrissebb gyűjteményem, így még csak a kedvenc zenekarom a Subscribe testesíti meg, de sajnos témám még van elég, csak nehéz összeszedni a gondolatokat. De erre is rá fogok erősíteni!

Kritikákból összesen 13-ra került pont, ami nem egy gigászi teljesítmény, ebből több lesz, hogy jövőre nehezebb legyen eldönteni kik kapják az Arany-EZ!-t!

Külföldiek, akik hangszereken játszanak:
A Korn The Serenity of Suffering albuma szerintem zseniális lett, de nem született belőle kritika, ahogy a Metallica új albumából, a Hardwired... To Self Destruct-ból sem, de elmondom, hogy egyik sem nyert volna idén. (Egyébként hiba volt mellőzni mindkét lemezt, de tervben van egy pótvizsga ezekből.) Viszont idén volt új és szokásosan szerethető Deftones és egy elég pop-os Otep és sajnos egy lepkefing gyenge Opeth is! A Volbeat is helyet kapott, bár most nem vitte el a maximum pontot, de a cowboy metál címet bezsebelte. Először életemben pedig egy Steven Wilson dalcsokorba is belehallgattam, de sajnos nem a legjobba. A Parkway Drive-val indult a blog lemezkritika oldala, ráadásul egy nagyon zúzós lemezzel, de aztán jött a francia drazsé a nagy betűs GOJIRA. Nem volt kérdés tehát, még a nagy nevek mellett sem, hogy az év legjobb albuma  a Magma lett. Ha valamit, akkor ezt mindenképpen tudom ajánlani mindenkinek...mindenkinek, aki szereti!

Hazai zenekarok hangszerekkel:
A magyar zenekarok közül az Ignite, az AWS, a Useme, az Apnoé, az Angertea és az Omega Diatribe versengett a nemes díjért, ami mellett az Oscar-díj is csak egy papírnehezék. Az Omega Diatribe zenekar volt az, aki megkeresett, hogy írjak róluk és ez volt az AranyEZ! pillanat, ami nagyon jól esett, nem mellékesen pedig a mai napig a legolvasottabb cikk is övék. (A Metallica még nem kért meg, hogy írjak róluk, úgy gondolom most nagyon szarul érzik magukat.) Az OD jó kis albumot rakott össze gondoltam az első helyet ítélem meg nekik, főleg a Lemmy-est után, de ahogy már korábban is írtam róluk, valami hiányzott még a kiteljesedéshez. Ezért a nagy múltú és véleményem szerint egy kifogástalan anyagot összeállító Angertea viszi el az első Arany EZ-t! Gratulálok nekik!

Legjobb külföldi lemezért járó Arany-EZ!: Gojira - Magma
Legjobb hazai lemezért járó Arany-EZ!: Angertea - Snakes in Blossom
Legjobb koncert: Iron Maiden (Volt fesztivál)
AranyEZ! pillanat: Omega Diatribe felkeresése

unnamed.png

Köszönöm az egész stábnak, akik segítettek ebben az évben! Különösen a barátnőmnek és persze a barátaimnak, akikkel koncerteken voltam és életben tartották a blogot! Jövőre még több lesz, még színesebb és még EZ!-ebb!

Szólj hozzá

blog zene külföldi kritika magyar koncert díj évértékelő legjobb aranyez