2017. nov 01.

3. EZ nem AZ!

írta: Versember
3. EZ nem AZ!

Az nem kifejezés, mennyire rossz vér

dia1.JPG

Máig egyik leghíresebb szerzeménye Deák Bill Gyulának a Rossz vér című szám, ezért is kaptam fel a fejem, amikor újra hallottam ezt a két szót egymás után a rádióban, vezetés közben, de egészen mást kaptam, minta amit vártam. Valami döbbenetesen rossz dal szólt a hangszórókból és még csak nem is Ganxsta "Döglégy" Zolee rossz vére volt az. A düh és a szomorúság együtt íratta meg velem ezt a cikket.

Vitatkozni lehet, de nem érdemes azon, hogy Deák Bill Gyula mekkora ikon és munkássága mekkora hatással is volt a magyar zenére és egyáltalán a magyar közegre. 1984-ben megjelent azonos című lemezén szereplő dal a bluesénekes első önálló nagylemeze volt. Ezzel a dallal is kezdődik a korong, ami igencsak megalapozza a hangulatát a hallgatónak. A lassú, andalgó blues és a ráfűzött szöveg egyáltalán nem gyerek mese, nem az egyik fülemen be, a másikon ki dal. Rettenetes gyerekkort énekel el, hogy a családot elhagyó apa utáni élet, hogyan befolyásolta egy (a) fiú fejlődését. A gyerek, kamasz és felnőttkort, hogyan határozta meg ez a családi tragédia. Ez a dal egy remekmű minden értelemben, ráadásul kortalan is. A blues királya megalkotott egy fogalmat két szó segítségével, amit megpróbálnak lerombolni. De nem a most következő előadó. 

Ezt nem lehet, nem szeretni!

A maga módján Ganxsta Zolee és a Kartel is megírta az eredeti dal mintájára és elkészítette a saját Rossz vérét. A telepi rapper 1997-ben készítette el a dalt, amikor még Dopeman a Kartel tagja volt. Nekem ugyan sokat nem jelent, mert túl fiatal voltam és egyébként sem hallgattam a zenéjüket, de egyébként a diplomatikus nem lett rossz kifejezést így is bátram merem használni rá. 

Ahogy mondani szokták, 18 éven aluliaknak nem ajánljuk!


A szöveg tekintetében érdekes kikacsintást tesz Bill kapitány felé:


"Bill megmondta hogy ez a rossz vér
Mindent elvesz és sohasem kér
Akkor is forr amikor nincs miért"


Ezt mondhatjuk tisztelet adásnak is, mert nem feledkezik meg a nagy zenészről, másrészről pedig hasonló életérzésről, szenvedésről vagy éppen a nőkhöz fűzött viszonyáról ír ő is, akár csak Bill - igaz jóval vulgárisabb, szókimondóbb formában.

Deák Bill Gyula
"Éppen csak, hogy tíz elmúltam,
Cigaretta füstjét fújtam,
Már a szoknyák alá nyúltam,
Rossz vér, rossz vér."

Ganxsta Döglégy Zolee
"Ki a kibaszott gettóból, kiveszem a részem a jóból
Szívok a hóból, enyém az összes kibaszott kurva
Semmi sem elég, semmi sem durva"

Ez a dal 2015-ben lépett újra színre, amikor a banda a 20. életébe lépett és több dal is feldolgozásra került más zenekarok közreműködésével. A Rossz vért a Brains és Saiid révén kapott új köntöst. Kicsit erősebb, nyomatékosabb, lüktetőbb ritmussal - ami igazán jót tett neki szerintem.

20. éves a Kartel!

Végül hadd mutassam be a Rácz Gergő és Burai Krisztián féle trendi Rossz vért. Justin Timberlake-szerű videót és dalt álmodott meg a szerző páros. Messze nem az én világom, de ettől még lehetne jó, de inkább csak pusztítóan rossz lett. Egy kurváról rossz vérű nőről szól, aki bolondítja a pasikat, azok meg persze, ahelyett, hogy kidobnák a fenébe, elkezdenek tűnődni, hogy szerencsétlen lány szíve, miért is húz kétfelé:

"Ha hozzá húz a szíved
Miért vagy itt velem, mondd
Miért csinálsz belőlem és a párodból bolondot?!
Engem mindig megtalál a rossz vér...
Mindig megtalál, jeah mindig megtalál..."

Végtelenül ostoba a szöveg és a dal is, ez a torzított ének pedig utoljára 10 éve lehetett menő, azóta sok minden változott, úgy látszik a szar ízlés azonban nem. A jó pop zenével nincs bajom, de azzal igen, ha valami értéket tönkretesznek vagy megpróbálnak tönkre tenni. Milyen ironikus, hogy a Rossz vért, mint egy megbecsült zenész, nagyszerű alkotását nem a trágár szövegeiről méltán híres Ganxsta tette lapátra, hanem az olcsó, híg, mű zene, amit nagyjából 3 perc alatt keverhettek össze. Szégyen, hogy ez egyáltalán elkészült és még nagyobb baj az, hogy ezt 21ezer ember lájkolta és mindössze 637 ember gondolta azt, hogy itt valami nincs rendben.

Gyenge kezdés után, erős visszaesés!

A Rossz vér című dal és annak különböző megjelenési formái nagy utat jártak be Deák Bill-től, Ganxsta Zolee-n át, Rácz Gergő és Burai Krisztián megjelent daláig.

Három különböző stílus, három különböző színvonal, három nemzedék. Az egyetlen kérdés, hogy kinek mit fog jelenti évtizedek múlva a "Rossz vér"?

Szólj hozzá

kritika ganxsta zolee brains saiid deák bill gyula eznemaz kartel rácz gergő rossz vér burai krisztián ez nem az